Naslovnica Pretraživanje AA
 
OTVARANJE CENTRA I OKRUGLI STOL NA KONFERENCIJI DORS/CLUC

Kako je i najavljeno, Kompetencijski centar za programsko inženjerstvo u otvorenim sustavima je i službeno otvoren 6. svibnja 2009. tijekom konferencije DORS/CLUC u Zagrebu. Centar trenutno okuplja partnere iz svijeta akademije, udruga i tijela državne uprave. Sama konferenciju, otvaranje Centra i rasprava na okruglom stolu, popratili su i mediji, ugledni hrvatski IT časopis BUG i javna hrvatska televizija HRT.

U sklopu otvaranja centra, u popodnevnim satima 6. svibnja održan je okrugli stol na temu "Otvoreno programsko inženjerstvo". U uvodnom dijelu skupa ukazano je na višeznačnost pojma otvoreno programsko inženjerstvo te su definirani ključni faktori prihvaćanja i širokog uvođenja otvorenih sustava - svjesnost, znanje, modeli, suradnja, istraživanje i norme. U opširnoj i kompetentnoj raspravi, koja je trajala više od 90 minuta, sudionici iz različitih okruženja (privreda, obrazovanje, znanost, udruge korisnika itd.) iznijeli su svoja viđenja stanja i uloge otvorenih sustava, sustava otvorenog koda, te subjekte i paletu aktivnosti nužnu za ostvarenje prethodno navedenih ključnih faktora. Tijekom rasprave poseban osvrt diskutanata bio je na ulogu i zadaće novoosnovanog centra u promicanju korištenja otvorenih normi, tehnologija i sustava, ali i na njihovu ulogu u stvaranju novih programskih proizvoda kao komparativne prednosti na globalnom ICT tržištu.

Nekoliko fotografija s otvaranja i okruglog stola možete pronaći na Web-sjedištu projekta Kisek "Otvaranje Centra i okrugli stol".

 

Posteri na FER-u privukli su mnoge zainteresirane...

 

Prodekan za znanost FER-a na otvaranju konferencije i centra

 

  

Predstavnici projektnih partnera (s lijeva na desno): Kristijan Zimmer (HrOpen), Mario Žagar (FER), Fjodor Ružič (e-Hrvatska)

 

  

Konstruktivnu raspravu na okruglom stolu vodio je Igor Čavrak

 

 


TRAŽILICA