Naslovnica Pretraživanje AA
 
Objavljeno: 21. 11. 2011. u 14:10
Uređeno: 21. 11. 2011. u 14:21
Open Source Cloud Computing

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu pokrenuto je istraživanje zrelosti open source rješenja računarstva u oblaku (Open Source Cloud Computing) s ciljem preporuke primjene trenutno dostupnih open source rješenja za cloud computing prema razrađenim kriterijima upotrebljivosti, uz testiranje istih i prijedlog načina njihovog najučinkovitijeg korištenja. Termin cloud computing označava arhitekturalni stil "računarstva u oblaku" koji pruža skalabilne i elastične sposobnosti kao usluge krajnjim korisnicima uporabom tehnologija Interneta (prema definiciji Gartnerove Inicijative za Cloud Computing), a time tvrtkama omogućava uštede kroz efikasniju i skalabilnu uporabu resursa. Evaluirana rješenja nude funkcionalnost računalnog oblaka čija je primarna namjena upravljanje i korištenje poslužiteljskih virtualnih računala unutar organizacije, ali se istražuju i mogućnosti stvaranja hibridnih oblaka, odnosno kombinacije privatnih i javnih usluga računarstva u oblaku. Na FER-u je voditelj projekta prof.dr.sc. Mario Žagar, a članovi su dr.sc. Branko Mihaljević, dr.sc. Marin Orlić i dr.sc. Ivan Voras, dok su pridruženi članovi Kristijan Zimmer, mag.ing., doc.dr.sc. Igor Čavrak, Ivana Bosnić, dipl.ing., mr.sc. Siniša Tomić i Vlatka Paunović, dipl.ing.

Dosad su objavljena dva znanstvena rada i stručni članak. Rad "Evaluating Open-Source Cloud Computing Solutions" objavljen je na konferenciji MIPRO 2011 u savjetovanju GVS, a rad "Criteria for Evaluation of Open Source Cloud Computing Solutions" objavljen je na konferenciji ITI 2011. Osim toga objavljen je i stručno-popularni skup članaka pod zajedničkim nazivom "Slobodno lebdeći oblaci - Open Source Cloud" kao tema broja časopisa Mreža od prosinca 2011.

Branko Mihaljević
Popis obavijesti
O CENTRU

Kompetencijski centar za programsko inženjerstvo u otvorenim sustavima dio je projekta KISEK koji je financiran sredstvima Europske Unije.

Tempus programmeEU Tempus project no. 41023-2006

Project duration: 2007-09-01 - 2009-08-31


TRAŽILICA