Naslovnica Pretraživanje AA
 
Objavljeno: 7. 6. 2011. u 08:32
Uređeno: 7. 6. 2011. u 08:32
Izjava tvrtke Oracle o donaciji...

Tvrtka Oracle je 1. lipnja 2011. objavila kako prepušta kontrolu "imovine" OpenOffice.org, odnosno izvorni kod projektu Apache Software Foundation's Incubator.

Kao što je poznato, OpenOffice.org je vjerojatno najpopularniji besplatni paket uredskih aplikacija, a Oracle ističe kako donira izvorni kod kako bi demonstrirao svoje opredjeljenje razvojnoj zajednici koja svoj rad temeljeni na principima otvorenog koda. Model rada Apache Software Foundation (ASF) omogućuje komercijalnim i individualnim osobama suradnju na razvoju proizvoda temeljenih na otvorenom izvornom kodu. Jim Jagielski, predsjednik ASF-a, objavio je kako ASF podržava visoko usredotočene rastuće projekte od individualnih suradnika, kao i one s robusnim zajednicama razvijatelja, globalnom korisničkom bazom i jakom korporativnom podrškom.

The Document Foundation (TDF), izdvojen iz projekta OpenOffice.org nakon što je Oracle preuzeo Sun Microsystems, koji je nezavisno počeo razvijati uredski paket LibreOffice, reagirao je prilično neutralno na ove novosti te samo navodi kako pozdravljaju ponovno spajanje projekata OpenOffice.org i LibreOffice u jedinstvenu zajednicu jednakih članova nakon odvajanja od tvrtke Oracle. Tvrtka IBM je također pozdravila suradnju u razvoju OpenOffice.org u inkubatorskom procesu ASF-a.

Branko Mihaljević
Popis obavijesti
O CENTRU

Kompetencijski centar za programsko inženjerstvo u otvorenim sustavima dio je projekta KISEK koji je financiran sredstvima Europske Unije.

Tempus programmeEU Tempus project no. 41023-2006

Project duration: 2007-09-01 - 2009-08-31


TRAŽILICA