Naslovnica Pretraživanje AA
 
Objavljeno: 4. 6. 2011. u 11:27
Uređeno: 4. 6. 2011. u 11:30
Uspjeh studenata i nastavnika FER-a...

U organizaciji udruga IEEE i ACM svake godine održava se najveća svjetska konferencija iz područja programskog inženjerstva - International Conference on Software Engineering (ICSE). Studenti i nastavnici FER-a ove su godine sudjelovali u tri aktivnosti konferencije: međunarodnom studentskom natjecanju SCORE, workshopu CTGDSD i doktorskom simpoziju.

Više detalja o natjecanju i drugim aktivnostima studenata i nastavnika FER-a tijekom konferencije, uz nekoliko fotografija, nalazi se u nastavku obavijesti.

Dva studentska tima FER-a sudjelovala su u završnici međunarodnog natjecanja SCORE kojeg svake druge godine organizira konferencija ICSE. Studenti su od rujna 2010. radili na projektima koje su predložili profesori svjetskih sveučilišta i istraživačkih centara. U natjecanju su sudjelovala 94 tima iz 22 zemlje. Četiri tima s FER-a prošla su među 18 timova u drugi krug natjecanja. Dva tima s FER-a odabrana su među pet finalista, čiji su predstavnici pozvani, uz plaćene troškove, na konferenciju ICSE 2011, održanu krajem svibnja, na Havajima, SAD.

Predstavnici studentskih timova svoje su radove prezentirali ocjenjivačkom sudu i svim zainteresiranim sudionicima konferencije kroz predavanja, postere i demonstracije završnih proizvoda. Njihov specifičan oblik rada pobudio je veliko zanimanje prisutnih. Naime, naši su studenti na projektima surađivali u međunarodnom timovima, u sklopu predmeta Distributed Software Development (DSD), kojeg zajedno vode Fakultet elektrotehnike i računarstva te Sveučilište Mälardalen (MDH), Västerås, Švedska. Rad na raspodijeljenim projektima znatno je složeniji od kolociranog načina rada zbog dodatnih izazova u komunikaciji, kulturološkim razlikama i samoj organizaciji, što uspjeh naših studenata čini i većim.

Na projektu Mass Observation sudjelovali su Josip Petrić, Igor Bučec, Sandi Winter (FER) i Fateh Muhammad Bilal Baloch, Xiaoyan Wan, Sureshkumar Yadav (MDH).
Na projektu Public Transportation System Product Line sudjelovali su Augustin Petrović, Manish Kungwani, Pratik Barkade (FER) i Omar Jaradat, Uma Shankar, Siva Eslavath, Umer Waqar (MDH). Manish i Pratik bili su gostujući studenti na FER-u, u sklopu programa Erasmus.

Nakon velikog uspjeha na prošlom natjecanju SCORE, gdje su tri naša tima bila u završnici natjecanja, a tim BTWMaps i ukupni pobjednik natjecanja, ove su godine ukupni pobjednici članovi tima sa sveučilišta Freie Universität Berlin iz Njemačke.

Raspodijeljeni projektni rad postaje sve zastupljeniji oblik nastave programskog inženjerstva, što je pokazano i tijekom workshopa Collaborative Teaching Globally Distributed Software Development (CTGDSD). Nastavnici FER-a aktivno su sudjelovali (s dva rada) na workshopu i prenijeli višegodišnja iskustva u osmišljavanju predmeta ovakve vrste. U workshop su također bili uključeni i studenti, koji su u studentskom panelu iznijeli svoja iskustva pohađanja ovakvog oblika nastave.

Ana Petričić, sudjelovala je na doktorskom simpoziju, gdje je prezentirala temu svog znanstvenog istraživanja. Rad je prihvaćen u oštroj međunarodnoj konkurenciji studenata s najutjecajnijih svjetskih sveučilišta.

Predmet DSD vodi međunarodni nastavnički tim:

  • MDH: Ivica Crnković, Thomas Leveque, Séverine Sentilles, Aneta Vulgarakis
  • FER: Mario Žagar, Igor Čavrak, Marin Orlić, Ivana Bosnić, Ana Petričić

Putovanje su financijski potpomogli konferencija ICSE (plaćanje svih troškova za 2 studenta - 4000$), organizatori workshopa (plaćanje avionskih karata za 2 asistenta - 3500$), Sveučilište Mälardalen (plaćanje avionskih karata za 2 studenta i svih troškova za 1 asistenta), te FER (kotizacija za 2 studenta - 1100$).

Svima čestitamo na uspjehu i promociji aktivnosti Sveučilišta u Zagrebu i FER-a!

Ivana Bosnić
Popis obavijesti
O CENTRU

Kompetencijski centar za programsko inženjerstvo u otvorenim sustavima dio je projekta KISEK koji je financiran sredstvima Europske Unije.

Tempus programmeEU Tempus project no. 41023-2006

Project duration: 2007-09-01 - 2009-08-31


TRAŽILICA