Naslovnica Pretraživanje AA
 
Objavljeno: 20. 4. 2011. u 13:07
Istraživanje o korištenju i kršenju...

Prema podacima istraživanja tvrtke OpenLogic više od 70% najpopularnijih aplikacija za Android i iOS (iPhone i iPad) temeljenih na otvorenom izvornom kodu krši najosnovnije uvjete licencije pod kojom je taj izvorni kod izdan.

Istraživanje je obuhvatilo 635 najpopularnijih "mobilnih" aplikacija od kojih 66 koristi otvoreni izvorni kod pod licencama Apache ili GPL/LGPL te se čak 71% ne pridržava najosnovnijih uvjeta licencije. Licencije pod kojima se izdaje otvoreni izvorni kod nameću različite uvjete razvijateljima aplikacija koji koriste taj izvorni kod, pa se tako se često zahtjeva da se korisnicima omogući pristup izvornom kodu, ili da se barem oda priznanje autorima, što se učestalo krši. U istraživanju se ističe i kako mnoge tvrtke koje izdaju mobilne aplikacije ne znaju puno o licencama vezanim uz otvoreni izvorni kod, a često vodstvo tvrtke i pravni odjeli uopće niti nisu upoznati o korištenju otvorenog izvornog koda.

Branko Mihaljević
Popis obavijesti
O CENTRU

Kompetencijski centar za programsko inženjerstvo u otvorenim sustavima dio je projekta KISEK koji je financiran sredstvima Europske Unije.

Tempus programmeEU Tempus project no. 41023-2006

Project duration: 2007-09-01 - 2009-08-31


TRAŽILICA