Naslovnica Pretraživanje AA
 
Objavljeno: 4. 11. 2010. u 13:34
Uređeno: 4. 11. 2010. u 14:24

Na natječaju za najbolji e-kolegij za akademsku godinu 2009./2010. na Sveučilištu u Zagrebu, kolegij "Otvoreno računarstvo" s FER-a osvojio je prvu nagradu.

Vijest prenosimo i s obzirom da su nositelj predmeta prof. dr. sc. Mario Žagar i suradnici doc. dr. sc. Igor Čavrak, dr. sc. Branko Mihaljević, mr. sc. Marin Orlić i Ivana Bosnić, dipl. ing. sve redom članovi Kompetencijskog centra za programsko inženjerstvo u otvorenim sustavima.

Dodjela prve nagrade za najbolji e-kolegij održala se 3. studenoga 2010. na svečanoj sjednici Sveučilišta u Zagrebu u povodu Dana Sveučilišta, a prezentacija kolegija i dodjela ostalih nagrada održat će se na Danu e-učenja 8. prosinca 2010. na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu.

Dodatne informacije o natječaju nalaze se na stranici Centra za e-učenje Sveučilišta u Zagrebu a o kolegiju "Otvoreno računarstvo" na stranicama FER-a. U nastavku obavijesti možete pročitati obrazloženje Ocjenjivačkog suda Povjerenstva za e-učenje Sveučilišta u Zagrebu za ovaj kolegij.

Prema obrazloženju Ocjenjivačkog suda Povjerenstva za e-učenje Sveučilišta u Zagrebu e-kolegij "Otvoreno računarstvo" uvodi studente u danas aktualne koncepte, tehnologije i norme otvorenih sustava, te posebno promiče otvorenu kulturu. Obrađuju se danas aktualni jezici i tehnologije, kao što su HTML, CSS, JavaScript, XML, DTD, XSL, PHP, Java, Java Servlet, Ajax itd. kroz pristup koji uspostavlja dobru ravnotežu između potrebne dubine s jedne strane, a širokog pregleda različitih jezika i tehnologija s druge.

Sam e-kolegij koristi mnoštvo otvorenih tehnologija, kao što je WikiPres, rješenje razvijeno u suradnji sa studentima, koje omogućuje suradnju na uređivanju i komentiranju prezentacija na kolegiju, na Wiki način, tako da studenti mogu komentirati, pa čak i ispravljati prezentacije svojih profesora. Sustav ORVViS (Otvoreno Računarstvo – Validacija, Verifikacija i Simulacija) razvijen je za pomoć studentima u provjeri sintaksne valjanosti rješenja vježbi, dok se sustav Sherlock koristi za otkrivanje mogućih plagijata u studentskim zadaćama. Jasna, pregledna, ali i vrlo opširna predavanja dostupna su u obliku PDF dokumenata, te prezentacija u Flash-u, što je vrlo pogodno za prikaz pomoću web preglednika, bez potrebe za snimanjem na lokalno računalo. Također, dostupni su i nastavni materijali u obliku multimedijskih SMIL predavanja.

I na kraju, ono najvažnije. Studenti su svoje zadovoljstvo izrazili u svojim vrlo pozitivnim komentarima, te u anonimnoj anketi, gdje je "Otvoreno računarstvo" dobilo izuzetno visoke ocjene.

Branko Mihaljević
Popis obavijesti
O CENTRU

Kompetencijski centar za programsko inženjerstvo u otvorenim sustavima dio je projekta KISEK koji je financiran sredstvima Europske Unije.

Tempus programmeEU Tempus project no. 41023-2006

Project duration: 2007-09-01 - 2009-08-31


TRAŽILICA